“Kako smo postali obitelj, Posvojenje – dio moje priče” I

Udruga “Na drugi način”, kazališta Mala scena i Act Lab i Obiteljski centar grada Zagreba s ciljem edukacije i senzibilizacije javnosti za problem posvojenja organizirali su 16.05.2013. u Zagrebu stručni skup na temu posvojenja pod nazivom: “Kako smo postali obitelj I, Posvojenje – dio moje priče”.

Stručni skup održan je u kazalištu Mala scena, a namijenjen je stručnjacima koji se u  svom radu susreću s posvojiteljskim obiteljima: socijalnim radnicima, psiholozima i pravnicima sustava socijalne skrbi, psihijatrima, obiteljskim i bračnim terapeutima, ali i  odgajateljima, učiteljima i pedagozima koji se u svom radu mogu susresti s posvojenom djecom i njihovim roditeljima.

Posvojena djeca, kao i sva druga djeca, trebaju roditelje koji će ih voljeti, koji će ih znati slušati, trebaju osjećaj sigurnosti. No, za razliku od druge djece, posvojena djeca se moraju suočiti s činjenicom da nisu rođena u obitelji koja o njima skrbi, da, ustvari, imaju dva para roditelja (biološke i adoptivne roditelje). I roditelji i djeca mogu se susresti s mnoštvom zbunjujućih pitanja kao što su: kako se odnositi prema rođacima, vršnjacima, učiteljima, koje i koliko informacija o svom djetetu treba podijeliti s članovima obitelji, vrtićkom ili školskom sredinom, susjedima, kada i kako objasniti djetetu da je posvojeno, kako prepoznati, razumjeti i zadovoljiti razvojne potrebe posvojenog djeteta…

Stoga posvojiteljske obitelji trebaju stručnjake (socijalne radnike, psihologe, odgajatelje, učitelje, profesore) koji imaju znanja o posvojenju i razumiju problem posvojenja kako bi  mogli pomoći posvojenoj djeci da se osjećaju prihvaćeno i pružiti odgovarajuće podržavajuće okruženje.

Skup je započeo predstavom “JaTiOnoMi”, koja  je realizirana uz potporu Ministarstva socijalne politike i mladih i kazališa Mala scena i Act Laba, a nastavio se izlaganjima brojnih stručnjaka.

JaTiOnoMi