Objavljeno 01.10.2016

Poziv posvojiteljskim obiteljima na prijavu za besplatan ciklus dječjih psihodramskih radionica

Centar za psihosocijalnu dobrobit djece i mladih DJEČJA POSLA u partnerstvu sa Centrom za socijalnu skrb Zagreb i udrugom „Na drugi način“ te uz financijsku podršku Grada Zagreba provodi projekt “Terapija igrom za djecu u procesu i nakon posvojenja“.

U sklopu ovog Projekta održat će se ciklus psihodramskih radionica za posvojenu djecu predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta. Ciklus podrazumijeva UVODNI RAZGOVOR S RODITELJIMA, SUSRET UPOZNAVANJA S DJETETOM, 8 GRUPNIH RADIONICA (intenzitetom 1xtjedno, prosječnog trajanja 90 min) te ZAVRŠNI RAZGOVOR S RODITELJIMA i konzultacije po potrebi.

Navedene projektne aktivnosti provode u terapeutskom paru psihologinje i dječje psihoterapeutkinje Maja Bošnjak Goleš i Slavica Dević Ivanko.

PRIJAVE za uključivanje djece u dječju psihodramsku grupu molimo poslati do kraja listopada 2016. na info@djecjaposla.hr. U prijavi je potrebno navesti ime i dob djeteta te telefonski broj roditelja.

Centar DJEČJA POSLA djeluje u Zagrebu od 2013. godine. Osnovale su ga psihologinje i dječje psihoterapeutkinje Slavica Dević Ivanko i Maja Bošnjak Goleš. Udruga se prvenstveno bavi pružanjem specijaliziranih psihoterapijskih tretmana za djecu, savjetodavnim radom s roditeljima/skrbnicima djeteta te edukacijom stručnih suradnika i ostalih relevantnih dionika njihovog razvoja i dobrobiti. Svojim stručnim interesima i dosadašnjim radnim iskustvom psihologinje su osobito usmjerene na izazove odrastanja djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi i djelovanje u cilju njihovog što uspješnijeg psihosocijalnog funkcioniranja.

Poznato je da posvojenju najčešće prethodi niz stresogenih iskustava za potencijalne posvojitelje, kao i širu obitelj koja priželjkuje novog člana. Osobne priče posvojitelja nerijetko otkrivaju dugotrajno suočavanje s brojnim preprekama formiranju nove obitelji i  intenzivnim emocijama koje prate ovaj proces. Istovremeno, djeca kojoj se nadaju i koja se nadaju njima, žive u različitim oblicima izvanobiteljskog smještaja, s osobama različite osjetljivosti za njihove razvojne i specifične psihološke potrebe. Sama činjenica separacije od biološke obitelji i odrastanja izvan nje te traumatizirajuća iskustva koja su prethodila takvoj odluci nadležnih sustava čine ovu skupinu djece posebno osjetljivom te predstavljaju visok rizik za njihov psihosocijalni razvoj i dobrobit.

Nažalost, samim činom posvojenja dijete neće biti pošteđeno niza neprorađenih trauma i gubitaka, niti spektra snažnih i često proturječnih osjećaja koji otežavaju izgrađivanje odnosa povjerenja s novim važnim osobama te prilagodbu novim uvjetima života. To se neminovno odražava na osobno zadovoljstvo, kvalitetu odnosa i dinamiku cijele obitelji. Važno je uočiti da za izazove međusobnog prilagođavanja nisu isključivo osobno odgovorni niti roditelj, niti dijete, no teškoće ukazuju da je obitelji neophodno ponuditi pravovremenu i individualno prilagođenu podršku.

U Centru DJEČJA POSLA se u radu s djecom i mladima primjenjuju metode Integrativne dječje psihoterapije: Play terapija po metodi igra “Svijet”, Dječja psihodrama, Individualna psihodrama, Winnicottove šaralice, Katatimska vođena imaginacija i samospoznajne Art tehnike. Njima se na kreativan i nenametljiv način, specifičnim materijalima i igrama, omogućuje djetetu simboličko izražavanje i emocionalno rasterećenje od različitih bolnih iskustava. Promišljenim intervencijama terapeutskog para dijete ima priliku nadoknaditi nezadovoljene potrebe, usvajati nove obrasce ponašanja i strategije nošenja sa stresom te razvijati kapacitete za samoregulaciju i samokorekciju. Roditeljima i drugim članovima obitelji je na raspolaganju kontinuirana savjetodavna podrška u cilju kreiranja odnosa i odgojnih postupaka primjerenih individualnim potrebama i specifičnostima djeteta.