Objavljeno 01.12.2022

Predstavljanje slikovnice Dan kad je sunce bilo sjajnije

Promocija slikovnice

U srijedu, 30.11.2022. godine povodom mjeseca posvojenja Udruga „Na drugi način“ i Gradska knjižnica u Zagrebu organizirali su predstavljanje slikovnice o posvojenju za male i velike Dan kad je sunce bilo sjajnije. Unatoč hladnom i  tmurnom vremenu, posjećenost je bila odlična, a Multimedijalna dvorana knjižnice bila je ispunjena do posljednjeg mjesta.

Slikovnica Dan kad je sunce bilo sjajnije je interaktivna i personalizirana knjiga za djecu i odrasle  zamišljena  tako da se njezin sadržaj uvijek može nadopunjavati i kreirati zajedno s djetetom. Bez obzira čita li se naglas ili pripovijeda priča o danu kad je sunce bilo najsjajnije, slikovnicu se može  vrlo lako nadopunjavati detaljima iz djetetove prošlosti i sadašnjosti. Izrazi djevojčica ili dječak mogu se koristiti ovisno o spolu djeteta, priča se može  dopuniti poticajima i detaljima koje će dijete sigurno prepoznati (ime djeteta, imena roditelja posvojitelja, baka, djedova, drugih rođaka, kućnih ljubimaca, opis djeteta).

Slikovnica se može  obogatiti djetetovim riječima, izjavama, crtežima i fotografijama. Dijete će  moći obojiti slike i popuniti praznine u svojoj osobnoj slikovnici prema svojoj osobnoj priči. Koristeći  ovu slikovnicu roditelji i drugi odrasli moći će djetetu  pomoći da bolje razumije svoju priču te zajedno s djetetom stvarati njegovu/njihovu jedinstvenu priču o posvojenju.

Slikovnica  je namijenjena djeci predškolske dobi i njihovim roditeljima/posvojiteljima, bakama, djedovima, ujacima, budućim posvojiteljima, odgajateljima, učiteljima, socijalnim radnicima, psiholozima i svima koje zanima ova tema. 

Autoricemagistra socijalnog rada i profesorica psihologije, članice naše Udruge, napisale su i kratak vodič za razgovor o posvojenju s malim djetetom namijenjen posvojiteljima, stručnjacima koji se u svom radu susreću s posvojiteljskim obiteljima, ali i svima koji djeci žele pokazati kako postoje različite obitelji.

Slikovnica je objavljena u izdanju Udruge „Na drugi način“, uz financijsku potporu Ministarstva rada, mirovinskoga osiguranja, obitelji i socijalne politike.

O slikovnici, koju je oslikala mlada umjetnica Uma Huseinović, koja djeluje pod pseudonimom Terra Badaj, uz autorice Vlastu Grgec-Petroci i Mirjanu Marčetić-Kapetanović, govorila je i recenzentica prof. dr. sc. Vladimira Velički te urednica Sunčica Vidulić-Vulelija.
U umjetničkom programu sudjelovali su glumica Jelena Makovičić,  Eva Preskar, uč. 3. r. Waldorfske škole  i dječji zbor Kikići i Genijalci.
Predstavljanje slikovnice vodila je Ivana Šafran Tunjić.

Nakon predstavljanja, publika je dobila priliku postaviti pitanja autoricama na koje su one rado i odgovorile, a svi prisutni  mogli su  p(ri)osvojiti  besplatan primjerak slikovnice uljepšan za potpise autorica i ilustratorice. 

I na kraju, kao i u svakoj svečanoj prigodi, poslužena je prigodna  torta u kojoj su mogli uživati svi uzvanici i autorice slikovnice.

Riječ urednice:

„Svatko od nas ima svoju životnu priču.
Ona nastaje i oblikuje se i prije nego smo se rodili, a onda je – poslije rođenja – i sami pomažemo oblikovati. Autorice kroz ovu knjigu pokazuju jedan od načina stvaranja životne priče.

Svi znamo koliko djeca vole slušati priče o tome kako je to bilo kad smo mi, odrasli bili mali. A uz pomoć ove lijepe slikovite priče roditelji/posvojitelji sa svojom djecom mogu ispričati svoju i njihovu vlastitu priču, oblikovati je s obzirom na dob djeteta na potpuno svoj način. Ova je slikovnica okvir koji će svakome po potrebi davati poticaje za razgovor s djetetom, a tako je zgodno sastavljena da zapravo može rasti skupa s djetetom i  posvojiteljskom obitelji.“

Iz recenzije:

Na prvi pogled, čim ju uzmemo u ruke, vidimo da slikovnica odiše vedrinom. A kako bi drukčije i bilo kad u obitelj dolazi najželjenije dijete?

Pisana je vještim stilom, radnja teče bez zastajkivanja. A budući da same autorice navode da je slikovnica interaktivna i personalizirana, možemo postaviti pitanje što to znači te kako možemo čitati i pričati ovu priču? U tome nam pomažu stručne i sažete upute koje se nalaze u drugom dijelu ove slikovnice, a koje daju sigurnost roditelju i potiču na kreativni rad. Svako dijete kojemu se ta slikovnica čita postaje aktivni sudionik zbivanja, glavni lik, junak prema kojemu se slikovnica oblikuje. Vrlo jasne i dobre smjernice za razgovor te navođenje eventualnih pitanja koja bi dijete moglo postaviti upućuju da su autorice vrsne stručnjakinje u svom području, što ni u jednom trenu ne umanjuje literarnu vrijednost slikovnice same.“

Slikovnici želimo sretan put među malu i veliku čitateljsku publiku!