Objavljeno 25.03.2020

Samopomoć u kriznim situacijama

“Onog trenutka kada više nismo u mogućnosti  promijeniti okolnosti, pozvani smo da promijenimo sebe.”

Viktor Frankl, psihijatar i psihoterapeut 

Kako se možemo prilagoditi ovoj, za sve, izazovnoj situaciji i razdoblju?

Evo nekih prijedloga:

🌷 Uspostavimo novu dnevnu strukturu i obaveze, ukoliko su stare nestale – rutina nam ulijeva osjećaj sigurnosti, kontrole i svrsishodnosti. Pridržavajmo je se koliko god možemo. Napravimo navečer  plan za naredni dan, time umirujemo osjećaj neizvjesnosti.

🌷  Ograničimo utjecaj novih informacija – npr. dva puta dnevno poslušajmo vijesti iz provjerenih izvora, između toga fokusirajmo se na druge stvari – filmove, knjige, razgovore, društvene igre s ukućanima (skinimo prašinu s društvenih igara: karata i kockica za jamb…).


🌷  Društvena smo i emocionalna bića, i socijalni kontakti i aktivnosti hrane našu dušu. Zato nam, između ostalog, preporučena socijalna izolacija vrlo teško pada. Ali srećom, nije nam potpuno oduzeta mogućnost međusobne podrške i utjehe. Njegujmo sada odnose na alternativne načine – komunicirajmo telefonom i putem društvenih mreža (whatsApp, viber, instagram, twitter, skype) s prijateljima, zakažimo npr. virtualnu kavu/čaj s dragim ljudima. Može i kao dio nove dnevne rutine – uz jutarnju ili popodnevnu kavu/čaj.

🌷 Svi imamo potrebu kako za bliskošću i povezanošću s drugima, tako i za povezanošću sa sobom. Ne zaboravite na aktivnosti i rituale koji vas vraćaju sebi.

🌷 Posvetimo se kreativnosti (svemu što nam pomaže da skrenemo misli i zabavimo se): sviranju, pjevanju, crtanju, pisanju (priča, pisama koje nećemo poslati, dnevnika…) kuhanju, sađenju biljaka, boravku u dvorištu, slušanju pjeva ptica, svježem zraku, hodanju šumom (koliko možemo), fotografiranju, ručnom radu – pletenju, vezenju…sređivanju starih fotografija, sređivanju svog računala – izbrišimo nepotrebne fajlove – i iz računala i iz života, sad je pravo vrijeme za to.
🌷 Posvetimo se pisanju dnevnika, vodimo „Dnevnik u doba Korone i/ili potresa“ – pisanje dnevnika rasterećuje misli i pomaže im da se poslože. Zapisujmo sve: kakva je svakodnevna situacija, kako se osjećamo, što nas i zašto uznemirava, plaši, brine: ovo je prilika da upoznamo neke uspavane dijelove sebe, svoje najdublje strahove, možemo shvatiti kako reagiramo u kriznim situacijama, kako se dekompenziramo, koje su nam slabe točke i što se tada javlja: kakve misli, kakvi osjećaji – sav taj sadržaj predstavlja dragocjen materijal koji možemo kasnije čitati i prorađivati.

🌷 Čitajmo knjige – dobra knjiga uvijek pomaže u odvraćanju loših misli. Pročitajmo knjigu koju smo dugo željeli pročitati, ali nismo imali vremena iz obiteljske knjižnice, ali i drugih dostupnih izvora. Gradska knjižnica Zagreb nudi mnoštvo e-knjiga svojim članovima preko aplikacije Zaki Book.

🌷 Slušajmo neku dobru glazbu, zaplešimo s ukućanima jer je to odlična antistres terapija. Pogledajmo filmove, kazališne predstave, muzejske postave i besplatne koncerte brojnih glazbenika online. Youtube kanal 24 sata ima program Kazalište u vašim domovima, pratite Kazalište Mala scena online…

🌷 Brinimo se lijepo o našim tijelima, pripremimo ih za sasvim izvjestan stres: vježbe, unos nutritivne hrane i vode. Uz pokretanje, istezanje, udah-izdah, svjestan pokret, oslobađamo se negativnosti i napetosti.

🌷 Ne zaboravimo da, kao što to rade životinje, sa sebe povremeno “stresemo” nagomilan stres – plesanje, skakanje, vikanje u jastuk, preskakanje konopca.

🌷 Kad god se zapitamo “da li bi sada OPET trebalo oprati ruke, da ne pretjerujem” – učinimo to. U ovom trenutku, pojačana higijena je čin odgovornosti i brige prema sebi i drugima, a ne opsesivnosti. (Opsesivnost ćemo rješavati kada sve prođe, ako za to bude potrebe. ) Ne zaboravite i na dezinfekciju površina koje se često dodiruju – kvake, rukohvati, slavine, stolovi, tastature, miševi, daljinski, radne površine, stolice, podovi… Održavanje higijene ruku i domaćinstva, također nam daje neophodan osjećaj kontrole i umirenja.

🌷  Ukoliko živite u stambenoj zgradi – ostavite ulazna vrata otvorenim kako bi se smanjila mogućnost zaraze. Dogovorite se sa tanarima/predstavnikom stanara da tako i ostane.

🌷 Pomognimo bližnjima na način na koji možemo, bilo da je u pitanju vrećica namirnica za starije ili telefonski poziv potištenom prijatelju ili članu obitelji. Pružanje pomoći drugima odmiče nas od pretjerane fokusiranosti na sebe, osobne strahove i brige, i daje nama i drugima osjećaj zadovoljstva, zajedništva, povezanosti.

🌷 Ne inzistirajmo na tome da se osjećamo dobro. Ne možemo se trenutno osjećati dobro. Napeti smo, zabrinuti, uplašeni, ljuti. To je jedino normalno u datim okolnostima i to je u redu.

🌷  Promatrajmo svoje neugodne emocije. Dajmo sebi dozvolu da ih osjećamo. Ne inzistirajmo da nestanu. Neka su, tu negdje, dok se bavimo drugim stvarima. Možemo ih tu i tamo proanalizirati i povezati s nekim stvarima, ali ne pretjerano.

🌷 Ne dozvolimo neugodnim osjećajima da  zavladaju nama – imamo tu sposobnost i moć, čak i u trenutku kada ih osjećamo. Obratimo pažnju da se iste “ne prelijevaju” na ljude oko nas. Preusmjerimo ih u neku aktivnost, fizičku, kreativnu, u “ventiliranje” u drugoj sobi, dvorištu ili putem telefonskog razgovora osobom s kojom ćemo iste proraditi.

🌷 Zatražimo podršku prijatelja ili obitelji onda kada nas neugodne emocije preplave, a događat  će se da nas preplave, nemojmo to sebi predbacivati. Socijalna smo bića i umirujemo se najbolje u međusobnom kontaktu – zato nam, između ostalog, ova situacija ograničenog ili nikakvog kontakta dodatno teško pada. Javimo se telefonom, društvenim mrežama prijateljima, zakažimo još jednu Skype/Viber…kavu/čaj. 

🌷 Ne “otvarajmo” pretjerano teške psihološke teme trenutno. Ne pakirajmo sebi dodatni teret, pored ovog koji svakodnevno nosimo. Čuvajmo emocionalnu snagu za predstojeći psiho-fizički maraton.

🌷 Ne zaboravimo ( duboko) disati!

🌷 Ne zaboravimo da u ovome nismo sami.

🌷 Ne zaboravimo na stvari u našim životima koje su dobro i koje funkcioniraju.

🌷  Izvucimo najviše što možemo iz ove situacije. Prilagodimo se okolnostima, produbimo bliskost s ukućanima, posvetimo pažnju sebi i bližnjima, sad htjeli mi to ili ne, imamo vremena. Zakažimo još jednu, i još jednu Skype/Viber… kavu/čaj, razgovor… Jer gdje ima emocionalne povezanosti i bliskosti – umiruju se strahovi i anksioznosti.

🌷 Čuvajmo naš zdravstveni sustav i zdravstvene radnike te sustav socijalne skrbi i socijalne radnike sustava brigom o sebi i svojim bližnjima.

🌷 Posebnu pažnju, empatiju i strpljenje pokažimo dobrim ljudima zahvaljujući kojima život vani i dalje ne staje. Poštujmo i njihov osobni prostor tako da se osjećaju sigurno i dostojanstveno, poštujmo i njihovo pravo na zabrinutost i strah, ne zamjerimo ako nešto neprimjereno “izleti”. Pomozimo im kada i koliko možemo održavanjem distance, konkretnom pomoći (maskom, rukavicama), lijepom riječi.

🌷 Ako izrazito patimo i ne možemo se umiriti ni na koji način, obratimo se stručnjacima. Telefoni na kojima će pomoć biti dostupna svakog dana od 8 do 22 sata na koje će se javljati stručnjaci za mentalno zdravlje su: 01/ 2991 356, 4696 376, 4696 107, 4696 297, 6468 334, 6468 335, 6468 337 i 6468 338 te 01/ 4577 194 svakog dana od 8 do 16 sati.